Бързо остаряваме и се разболяваме от рак с антиоксиданти

От Локум | Категория: Здраве 27.05.2014

Ние всички искаме да останем млади, колкото е възможно по-дълго, поради което милиони от нас покорно приемат антиоксиданти като витамини С, Е и бета-каротин, както и супер храни.

В продължение на години са ни набивали в главите, че антиоксиданти биха могли да забавят скоростта, с която нашите клетки стареят. Теорията е, че антиоксидантите намаляват вредите, причинени от свободните радикали, всеки я знае.

антиоксиданти

Прехваленият прием на антиоксиданти ни състарява.

Смята се, че когато тези свободни радикали атакуват протеини и липиди, се уврежда ДНК вътре. Това от своя страна може да доведе до ракови мутации, както и до стареене.

Не само, че свободните радикали не причиняват стареене, твърдят изследователи от университета Макгил в Канада, а по-скоро прехваленият прием на антиоксиданти ни състарява.

И така, какво се случва? Когато свободните радикали взаимодействат с клетки, протеини и ДНК в тялото, те могат да причинят увреждане чрез взаимодействие с тяхната химична структура.


Миналата година това бе потвърдено от ново изследване в Cardiovascular Research Institute Multimedica в Италия. Учените предупредиха, че телата ни имат нужда от стрес, причинен от свободните радикали, за да ги стимулират да се борят с инфекциозни болести и да регулират правилно жизненоважни телесни функции като  сърдечно-съдовата система.

Повишаването на нивата на антиоксидантите в тялото ни може да навреди на здравето. Балансираните нива на антиоксиданти са важни за нашата сърдечно-съдовата система.
Учените смятат, че телата ни са се развили множество защитни механизми за оцеляване при тежки условия. Проблемът с антиоксиданти е, че те могат да неутрализират този „защитна“ ефект.

Например, лабораторни изследвания са показали, че високи дози антиоксиданти, като например N-ацетил цистеин – популярна антиоксидантна добавка – може да увеличи разпространението на раковите клетки в гърдата.
Последно доказано – антиоксидантите бета каротин и витамин А са свързани с повишен риск от смърт от рак на белия дроб и белодробна болест.

коментарът е излишен.
Източник zdrave.wsloading...
Виж всички коментари

Напиши коментар

 |  Вход с Facebook

Задължителните полета са маркирани *

Напиши коментар

0 Коментари

Социални мрежи

Последвайте ни в социалните мрежи, за да получавате най-актуалните новини от нас!

Реклама